The “drum room” at the Blackbeard Hotel in Bandung, Indonesia

3 wooden tubular cabins consisting of drum room by rdma

Built within a 200 square meter garden, “The Drum Room” is a set of three wooden cabin as a honeymoon suites For the Blackbird Hotel in Bandung, Indonesia. Completed by architectural studio Rdma, as the name suggests, the cabins display tubular forms protruding from the floor to fill the open space while gently complementing the mostly rectangular buildings on the property.

The main challenge here was keeping the hotel open to guests during construction. Therefore, the workers kept the noise to a minimum and made themselves discreet as they flowed in and out of the site with materials.

All photos © nilai asia

Cladding the facades with a rich mixture of wood species

The Team At Rdma he chose wood as the raw material for the cabin “The Drum Room”, avoiding wet masonry (stone on mortar) which could be unsightly for hotel guests. Specifically, architects have incorporated a wide variety of wood species that exhibit different shades of brown. The resulting mixture provides facades with a rich texture and complementary colors to the nearby whitewashed architecture.

“Wood cladding is polished using raised, sunken surfaces. The interaction is not only about aesthetics, but also serves as a way to add ventilation, providing interior lighting and self-shading, Rdma notes.

Drum room at Blackbird Hotel Bandung 10

Minimal breaks, lots of daylight, secluded comfort

As for the interiors, all three cabins have minimal bulkheads and doors; The bedroom and en-suite bathroom, for example, are separated by a drawer rather than a traditional door.

Privacy was another concern when designing the honeymoon suites, which is why Rdma strategically placed doors and windows to provide a sense of seclusion while letting in plenty of natural light.The solution was to fit the second floor with skylights around the perimeter of the radial floor plan. We also added narrow-sided windows covered with wooden lattices throughout the facade to let in more natural light,” attached to the team.

Step into the drum-shaped honeymoon suites at the Black Bird Hotel in Indonesia

Meanwhile, perforated metal sheets separate the stairs from the bedroom without blocking sunlight from the second floor, illuminating the interior all the way to the bedroom below. “The use of perforated metal panels instead of opaque materials makes the room appear larger and more spacious. In addition, the use of wood, the play of natural lights and the tubular shape provide guests with a unique spatial experience in a calm and serene space, Radema concludes.

Leave a Reply

%d bloggers like this: